אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא

אורז לבן קציצות בשר ואפונה ירוקה. הטעמים של ילדותי מלווים אותי עד היום, ואמא שלי היא ההשראה. המתכון הזה תמיד מזכיר לי אותה

 אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא או כמו שנקרא בלדינו – אָרוֹז קוֹן פִינְזֶלָה אי קִיפְטִיקָאס.

אם יש משהו שאני מתגעגעת אליו, זה לאוכל של אמא שלי. אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא זה מאכל הדגל.
מעבר לטעם, שגם אם נורא אתאמץ ואשתדל לא אוכל לשחזר, היצירתיות בה הגישה את המנות הייתה עוצרת נשימה, עוד לפני שהשפים ידעו לאיית את המילה “צילחות”, היא כבר עשתה זאת.

“לאט-לאט זה צריך להתבשל” היה משפט המפתח שלה. הסבלנות, הדייקנות, שימת לב לפרטים הקטנים, לא פלא שהמאכלים שלה היו מופלאים.

לפני כארבעים שנה, הגיעו אלינו אורחים מיוון ואני בתור ילדה זוכרת את ההתפעלות מהמאכלים שהגישה.
זה היה הבית שגדלתי בו בקרית אליעזר, דירה קטנה כשבכניסה היה “הול” מה שקראו לזה פעם, בו התקיימה הארוחה. חדר קטן שהתמלא בשולחן עם המון האורחים מסביב.
השולחן היה ערוך עם מפה לבנה וצלחות מעוטרות יפהפיות מלאות בדברים מופלאים הועמסו על השולחן. הייתה המולה ופתאום היא יצאה מהמטבח.
עמדה שם מטופחת מכף רגל ועד ראש כמו תמיד, נראה שהיא עומדת ללכת לנשף לא להגיש מנות לאורחים.
כל שערה שחורה עמדה במקום, השפתיים בליפסטיק אדום כמובן, עם סינר תואם ובכל יד צלחת אישית לכל אורח. עמדה שם כמו דוגמנית והשקט השתרר כשהיא נכנסה.

המנה היתה אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא.
“אָרוֹז קוֹן פִינְזֶלָה אי קִיפְטִיקָאס” נדמה כי זה המאכל הלאומי שלנו ” אָרוֹז קוֹן פִינְזֶלָה ” אורז עם אפונה. תבטלו ותגידו, אפשר לחשוב!  מה אפשר כבר לעשות עם אורז אפונה וקציצות?

שקופית8

אמא שלי, הקוסמת, לקחה כוס לאלכוהול רחבת שוליים, כוס מרטיני כזאת שרואים בסרטים של ג’ימס בונד. מלאה את הכוס באורז והפכה על הצלחת, זה נראה כמו פירמידה הפוכה.
מעל טפטפה טיפות רסק עגבניות ופתאום, קסם- הר געש מתפרץ. את האפונה פיזרה מסביב והקציצות נחו להן בתוך האפונה.
אני לעולם לא אשכח את קריאות ההתפעלות כשהיא הגישה את הצלחות לאורחים. אם יש משהו שחרוט לי בזיכרון מהילדות זו הארוחה הזו עם הפירמידה הלבנה של האורז.
אורז אפונה וקציצות תמיד יחרט בזכרוני כתבשיל מבית אמא. עד היום אורז הוא המאכל הלאומי שלי.
האורז הלבן הוא האורז שאני הכי אוהבת.
את האפונה מבשלים “במים חומים” ולקראת סוף הבישול מוסיפים את הקציצות.

שקופית6

 אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא




מה צריך ואיך מכינים אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא

לאורז – אָרוֹז

כוס אורז לבן
2 כוסות מים
3 כפות שמן זית
1 כפית מלח או לפי הטעם

שמים בסיר את כל המרכיבים: השמן, האורז, המלח, והמים.
מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
כשהמים רותחים מנמיכים את האש, מכסים עד לאידוי הנוזלים כשלושים דקות.
להסיר מהאש,  לפתוח המכסה, לערבב בעדינות, לכסות המכסה עם מפית נקיה ולכסות שוב את הסיר לפחות לחצי שעה.
האדים יקלטו בתוך המפית והאורז יצא לכם “אחד-אחד”.

קציצות עם בשר – קִיפְטִיקָאס

1 ק”ג בשר
2 ביצים
מלח, פלפל שחור ושום כתוש – לפי הטעם
חופן פטרוזיליה קצוצה
כחצי כוס פרורי לחם – בפסח יש להשתמש בפרורי קמח מצה
כחצי כוס שמן לטיגון הקציצות
לערבב הבשר עם הביצים והתבלינים, להוסיף פרורי לחם וליצור כדורים.
לחמם מחבת עם שמן ולטגן הקציצות בשני הצדדים.

אפונה ירוקה – פִינְזֶלָה

 1 בצל חתוך לריבועים
4 כפות שמן
1 שקית אפונה קפואה
כוס-כוס וחצי מים
מלח – לפי הטעם

לטגן בסיר את הבצל עד שנהיה שחום.
להוסיף המים ולהביא לרתיחה, להוסיף האפונה והמלח ולהביא לרתיחה.
להנמיך את האש ולבשל כחצי שעה.
אחרי חצי שעה להוסיף את הקציצות לאפונה לספיגת הטעמים ולבשל עוד כחצי שעה עד שהמים מתאדים והאפונה משנה צבעה.

 מגישים כמו הקוסמת:
בכוס יין דוחסים היטב 4-5 כפות מהאורז. הופכים הכוס על צלחת ההגשה ובזהירות דופקים קלות על הכוס עד שהאורז יוצא בצורה מושלמת. מזליפים מעט קטשופ מעל או רסק עגבניות. בצד מניחים את האורז והאפונה.

בתיאבון חברימים!

ואם הגעתם כבר עד כאן ובטוח אהבתם משהו, בבקשה פרגנו לי בלייק  בסוויט דוּלי SWEET DOOLY  תודה רבה!!

באינסטגרם שלי כבר הייתם? המון תמונות שלא מגיעות לפייס תמצאו שם – לחצו כאן האינסטגרם של הסוויט לעקוב. תודה!


תגובות

עוד מתכונים טעימים