אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא

אורז לבן קציצות בשר ואפונה ירוקה. הטעמים של ילדותי מלווים אותי עד היום, ואמא שלי היא ההשראה. המתכון הזה תמיד מזכיר לי אותה

 אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא או כמו שנקרא בלדינו – אָרוֹז קוֹן פִינְזֶלָה אי קִיפְטִיקָאס. אם יש משהו שאני מתגעגעת אליו, זה לאוכל של אמא שלי. אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא זה מאכל הדגל.
מעבר לטעם, שגם אם נורא אתאמץ ואשתדל לא אוכל לשחזר, היצירתיות בה הגישה את המנות הייתה עוצרת נשימה, עוד לפני שהשפים ידעו לאיית את המילה “צילחות”, היא כבר עשתה זאת. “לאט-לאט זה צריך להתבשל” היה משפט המפתח שלה. הסבלנות, הדייקנות, שימת לב לפרטים הקטנים, לא פלא שהמאכלים שלה היו מופלאים. לפני כארבעים שנה, הגיעו אלינו אורחים מיוון ואני בתור ילדה זוכרת את ההתפעלות מהמאכלים שהגישה.
זה היה הבית שגדלתי בו בקרית אליעזר, דירה קטנה כשבכניסה היה “הול” מה שקראו לזה פעם, בו התקיימה הארוחה. חדר קטן שהתמלא בשולחן עם המון האורחים מסביב.
השולחן היה ערוך עם מפה לבנה וצלחות מעוטרות יפהפיות מלאות בדברים מופלאים הועמסו על השולחן. הייתה המולה ופתאום היא יצאה מהמטבח.
עמדה שם מטופחת מכף רגל ועד ראש כמו תמיד, נראה שהיא עומדת ללכת לנשף לא להגיש מנות לאורחים.
כל שערה שחורה עמדה במקום, השפתיים בליפסטיק אדום כמובן, עם סינר תואם ובכל יד צלחת אישית לכל אורח. עמדה שם כמו דוגמנית והשקט השתרר כשהיא נכנסה. המנה היתה אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא.
“אָרוֹז קוֹן פִינְזֶלָה אי קִיפְטִיקָאס” נדמה כי זה המאכל הלאומי שלנו ” אָרוֹז קוֹן פִינְזֶלָה ” אורז עם אפונה. תבטלו ותגידו, אפשר לחשוב!  מה אפשר כבר לעשות עם אורז אפונה וקציצות?אמא שלי, הקוסמת, לקחה כוס לאלכוהול רחבת שוליים, כוס מרטיני כזאת שרואים בסרטים של ג’ימס בונד. מלאה את הכוס באורז והפכה על הצלחת, זה נראה כמו פירמידה הפוכה.
מעל טפטפה טיפות רסק עגבניות ופתאום, קסם- הר געש מתפרץ. את האפונה פיזרה מסביב והקציצות נחו להן בתוך האפונה.
אני לעולם לא אשכח את קריאות ההתפעלות כשהיא הגישה את הצלחות לאורחים. אם יש משהו שחרוט לי בזיכרון מהילדות זו הארוחה הזו עם הפירמידה הלבנה של האורז.
אורז אפונה וקציצות תמיד יחרט בזכרוני כתבשיל מבית אמא. עד היום אורז הוא המאכל הלאומי שלי.
האורז הלבן הוא האורז שאני הכי אוהבת.
את האפונה מבשלים “במים חומים” ולקראת סוף הבישול מוסיפים את הקציצות.

 אורז אפונה וקציצות תבשיל מבית אמא

מתכונים לסלטים עם שעועית ירוקה

שתי אפשרויות נהדרות להתחלת שבוע עם שעועית ירוקה

לכל שבת יש מוצאי שבת, אנחנו כבר בראשון מה שאומר אין מה לעשות צריכים להוריד את עוגות השמרים שאכלנו בשבת.
בכוס שעועית ירוקה מבושלת יש כ – 42 קלוריות מה שמצרף אותה בטבעיות לקרטגוריה של ה"דיאט דוּלי". יש לי בשבילכם שתי אפשרויות נהדרות לעבוד עם שעועית ירוקה גירסה חמה וגירסה קרה. כשפירסמתי לראשונה את הסלטים האלה די גיחכו עלי במשפחה.
מפרסמת לנו שעועית ירוקה.
תוך שבוע המתכון עף ביאמיז, "רשת" וכולם באו להגיד סליחה.
קדימה חברימים, תהנו! שעועית ירוקה מבושלת – תבשיל שעועית ירוקה בריא, טבעוני ודיאטטיסלט שעועית ירוקה ודלעת –
בגלל חליטה מהירה, הקריספיות של השעועית ירוקה נשמרת,
קוביות הדלעת מוסיפות טעם, המלח הגס והפלפל שחור הגרוס
פשוט הופכים אותו לסלט מעניין בפה עם כל ביס.

שעועית ירוקה גירסה חמה וגירסה קרה

לזנייה עלי מנגולד

לזנייה צמחונית מעלי מנגולד עם גבינות שמכינים בצ'יק צ'אק

חברות טובות הן נכס.
יש לי חברות טובות, שבחרתי אותן בפינצטה והן חברות נפש. זה לא אומר שאנחנו כל היום יושבות ומקשקשות, ממש לא.
יש לי חברה, תאומת נפש שלא דיברתי איתה חודשים, אבל ברגע שאני מתקשרת ואומרת תקשיבי.. היא מקשיבה.
אני מוציאה את הקישקע החוצה, מניחה על השולחן, קורעת לו את הצורה, מחרבשת לו את האמא,
תאמינו לי ניתוח פתולוגי קטן ליד זה. אבל פלא, אחרי שאנחנו מדברות, נגמרת הדרמה, הקישקע מוכנס פנימה ואני מודה לאל על החברות שלי. גם זה שאנחנו לא מדברות חודשים, לא מפריע לנו. כי מהמילה הראשונה, אנחנו כבר שוב ביחד.
אני יכולה להגיד כל מה שאני פוחדת להגיד בקול רם.
לפעמים דמעות שלא ידעתי על קיומן פורצות החוצה ואצלי עד שדמעות יוצאות או-הו. הן לא מכירות נקודת מילוט. בשביל זה יש חברות טובות. אפשר לספור את החברות הטובות שלי על יד אחת. ספורות, אבל אני יודעת שהן שם.
את אחת מהן פגשתי באפריקה לפני שנים כשהיינו שם עם המשפחות. נוצרה חברות עמוקה בין הגברים, בין הילדים וכמובן בינינו.
כל מה שאני מתביישת לספר לעצמי – היא יודעת.
יום ההולדת שלה חל ב-15 בדצמבר. לפני מספר שנים התקשרתי אליה ביום ההולדת שלה ובמקום להגיד מזל טוב נפלתי עליה עם סיפור.
היה לי אז משבר שפירק לי את הצורה ובמקום להגיד לה מזל טוב נפלתי עליה. גמרתי לפרוק, סגרתי את הטלפון וזהו.
רק אחרי זמן קלטתי שלא אמרתי לה מזל טוב, התקשרתי אבל היא לא ענתה לי. חודש לא דיברה איתי.
מכיוון שאני נטולת אגו וידעתי שאני לא מוכנה לוותר על החברות, לא הפסקתי לנדנד לה והמשבר עבר.
מאז, אין לוח שיום ההולדת שלה לא כתוב עליו ואין אדם במדינה שלא מזכיר לי את ה-15 בדצמבר. היא גם אחראית למתכון של לזניה עלי מנגולד עם גבינותבאחת השיחות כששאלה אותי מה אני עושה אמרתי שאני מכינה לזניה.
אתם יודעים לזניה: פסטה, בשר טחון, רוטב עגבניות.
אמרה לי תכיני לזניה עם עלי מנגולד ונתנה לי מתכון בנוסח תקחי עלי מנגולד תוסיפי גבינות וכו. עשיתי  ויצאה לזניה מופלאה! חברימים, לזנייה עלי מנגולד, שהיא גם צמחונית וגם טעימה,
לחברה שלי שנולדה ב-15 בדצמבר. הבטחתי לה עוגה אבל במקום עוגה יצאה לי וואחד השתפכות ולזניה. מזל טוב שריקה(:  

לזניה עם עלי מנגולד וגבינות

 

דלורית בתנור

פרוסות דלורית אפויה בתנור, מעולה לאנטיפסטי!

לא הכרתי ולא ידעתי איך להתייחס לדלורית עד שטעמתי אותה אצל טלי ומאז התאהבתי.
הטעם של הדלורית דומה לבטטה אפילו יותר מתקתק לכן הוספתי לה פלפל גרוס לשבור את המתיקות.  דלורית בתנור מעולה להגיש כאנטיפסטי.מסתבר שבדלורית יש כ-45 קלוריות לכל 100 גרם אבל 6 פחמימות לכל 100 גרם, ו-0 גרם שומן רווי, זה מידע שתרגישו איתו בריאים כשאתם אוכלים את הדלורית. אני הכנתי את הדלורית עם מלח ופלפל כדי להוריד מהמתיקות וזה טעים אש. גם כלום עבודה ת’כלס. את הדלורית חתכתי לחצי ופרסתי לחצאי עיגולים, עם כף רוקנתי את הגרעינים, תבלינים ודלורית לתנור.

דלורית בתנור

צ'יפסים אפויים של קישואים עם פרמזן

פרוסות דקות קריספיות של קישואים עם פרמזן ותבלינים. נהדרות!

"היי מותק, באים להדלקת נרות? "
"לא!"
"מה לא??"
"לא וגם לא באים עד סוף חנוכה!"
"די! קרה משהו??"
"קרה?  צריך לקרות?? שנאכל עוד סופגנינות? איך המצאת את השם הזה אלוהים! מה את? מחייה השפה העברית?"
אני פורצת בצחוק במקום להיעלב
"רעה! לא המצאתי שם טוב?"
"לא טוב? רק מלחשוב עליו בא לי לאכול עוד אחת!"
"ילדים אחרים היו רצים לאמא. על  מה את מתלוננת?"
"כי עוד מעט אני לא אוכל לעבור בדלת!"
"טוב-טוב מבטיחה להכין משהו דיאטטי"
"אה כן? בלי קמח אבל עם חמאה וקצפת?"
נקרעת מצחוק. ראבק הילדים האלה.
"לא-לא אני ממש אשתדל בשבילך"
"אים תקשיבי טוב. לא מתוק ולא מטוגן שמעת??"
"המפקדת!!" אז פיזרתי בתבנית פרוסות קישואים דקותערבבתי פרורי לחם, פטרוזיליה ופרזמן ופזרתי מעליהןוהכנסתי לתנור עד שהפרמזן השחיםואז אמרתי למה שכבה אחת אם אפשר הרבה?לקחתי תבנית מאפינס ועשיתי ערמות של קישואים וביניהם שמתי התערובת והכנסתי לתנוריצאו צ'יפסים אפויים של קישואים עם פרמזן נהדרים!

צ'יפסים אפויים של קישואים עם פרמזן

 

ירקות